Marika Tuus-Laul: turule tuleb minna hommikul kell kuus!

Kai Kodasma, 3. jaanuar 2021

Millised on need toiduained, mis on ühe poliitiku köögikapis alati olemas? Toiduküsimustele vastab Marika Tuus-Laul.

Poliitik Marika Tuus-Laul, millised toidud kuuluvad teie lemmikute hulka?

Minu ja mu venna Heimari lapsepõlves võttis ema laupäeviti ahjust välja kuldpruunid ahjukartulid paksude sealihaviilude ja koorekastmega. Teeme seda abikaasa Uunoga ka praegu ja see on imehea. Ühepajatoit on ka lemmik, meil ju maakodus kasvamas kõik kartulist porgandini. Armastame mulgiputru ja oma grillimajas küpsetatud liha. Lihtne praekartul munaga on ka hea. Mulle meeldib väga Balkani köök. Nad küpsetavad vardal imehästi ljulja-kebabi, mis hautatud spargli ja rohelisega viib keele alla.

Pannkooke teeb Uuno paremini kui mina. Parim magustoit on lumepallid, mida aga tema suu sissegi ei võta.

Millised toiduained on alati kodukapis olemas?

Kapis ja keldris on palju eri kujul metsmaasikaid ja vaarikaid, kõik ikka ise korjatud. Puuvilju on alati ja sööme neid palju. Seitse-kaheksa kuud järjest ei puudu arbuus, sest see on mu lemmik.

Ikka on kodus maamune, juustu, sügavkülmas liha, pähkleid ja maiustamiseks Rimi sidruniküpsiseid valge šokolaadiga. Võid on mitu pakki. Igaks juhuks on valmis ka kuivikleiba, sest minu tööga ei tea iial, kas jõuad poodi.

Kust ostate oma tavapäraseid toiduaineid?

Ikka sealt poest, mis ette jääb. Linnakodus käin tavaliselt kodulähedases Rimis.

Olen ka kõva turul käija. Linnas käin keskturul ja Nõmme turul. Maal olles Rõngu turul, kus on hea liha. Sinna tuleb minna hommikul kell kuus.

Milline on viimase aja meeldejäävaim toiduelamus?

Meie linnakodu lähedal asub Löwenruh’ ajalooline park ja seal samanimeline Armeenia restoran. Viimati võtsime šašlõki, kus on lamba-, sea- ja kanaliha ning ljulja-kebab. Vägev assortii! Teisel vaagnal serveeritakse salateid, tomatit, kurki, paprikat. No ja sinna kõrvale punast veini.

Kuidas alustate oma hommikut?

Väikese võimlemisega, suvel maakodus ikka muru peal. Järgneb otse peenralt võetud spinatist, salatist ja petersellist aeglase mahlapressiga rohelise mahla tegemine. Paremaks maitseks lisame maasikaid ja arbuusi.

Siis katame laua terrassile või hoovi, kus paljad jalad on hommikuses kastes. See on eriti vahva. Paneme pudru hauduma ja mahla joome ära, aga enne sööki sõidame jalgrattaga Pühajärve ujuma. Siis oleme värsked! Linnas pressin värske mahla porgandist ja peedist, lisan näiteks mahedat varssellerit ja teen enne sööki umbes 3000 sammu. Hommikune ajaleht käib asja juurde.

Mida pakute ootamatule külalisele?

Kuna kasvatame ja korjame ravim- ja maitsetaimi, siis pakume teed või kohvi. Maal teeme ka koduveini, mustsõstra-käsitöövein on hästi maitsev. Ikka on kapis jäätist, millele sobivad juurde metsmaasika- ja vaarikahoidised. Peale puistan vahvlit ja pähklipuru.

Aga kapis on ikka ka midagi soolast.

Marika ema õpetatud maksapasteet

  • 1 kg veisemaksa 
  • 300 g seapekki 
  • 2–3 porgandit 
  • 1 väike petersellijuur 
  • 2 sibulat 
  • 150 g võid 
  • soola 
  • musta pipart
  • tšillit 
  • 2–3 sl suhkrut
  • 1 sidruni mahl 
  • paar sl konjakit 

Moorin maksa, peki, porgandi, peterselli ja sibula pehmeks. Jahutan veidi. Ajan kõik kaks korda läbi hakklihamasina. Külma segu vahustan võiga. Lisan maitseained, ei tohi unustada suhkrut, sidrunimahlaga ei tohi liialdada ja lõpuks sorts konjakit. Lasen külmkapis rahuneda. Välja kukub oivaline.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?