Aasia avastusretk koduköögis

Kai Kodasma, 3. jaanuar 2021

Pärast pikka pühadeaega, kui traditsioonilisi jõuluroogi on nauditud piisavalt, tahaks  maitsemeeltele midagi täiesti erinevat pakkuda. Ja miski pole kodumaistest maitsetest kaugem kui aasiapärased road!

Kui tavaliselt käivad paljud talvisel ajal Aasias päikest ja uusi maitseid avastamas, siis praegu on see variant reisipiirangute tõttu välistatud. Aga mis seal ikka, kohaneme oludega ja viime põnevad avastusretked läbi omaenda hubases koduköögis.

Aasiapäraste roogade puhul on tore see, et kuigi need on eksootilised ja tunduvad keerulised, siis tegelikult valmivad kiirelt ja vähese vaevaga. Kõige keerulisem on vast kõiki õigeid koostisosi toidupoest üles leida.

Siit ka soovitus: pange soovitud roa koostisosad kirja ja võtke nimekiri poodi kaasa. Enne kui pihta hakkate, mõõtke kõik koostisosad välja, hakkige ja pange kausikestesse valmis. 

Sellisel juhul on samm-sammult õpetuse järgimine ja roogade valmistamine poole lihtsam.

Brokoli-veiseliha nuudliroog

Brokoli-veiseliha nuudliroog (Kai Kodasma)

2 portsjonit

Aasiapärased kiirnuudlid on hea argipäevaõhtune kõhutäide, sest valmivad kiiresti. Kiire nuudliroog on ka see siin – kui veiseliha on oma aja marinaadis ära seisnud, ei tohiks seda valmistades kuluda lauale andmiseni üle kümmekonna minuti.  

200 g veisehakkliha

1 sl sojakastet

1 sl riisiveiniäädikat

2 portsjonit munanuudleid

2 sl oliiviõli

1 väike sibul

pool paprikat

peotäis brokoliõisikuid

Kaste:

0,5 dl sojakastet

2 purustatud küüslauguküünt

1 sl tumedat muscovado suhkrut

1 sl õunaäädikat

0,25 tl sriracha tšillikastet

Serveerimiseks:

seesamiseemneid

Marineerige veiseliharibasid tund kuni üle öö sojakastmes ja riisiveiniäädikas. Valmistage nuudlid pakendi juhendi järgi, kurnake ja tõstke kõrvale. Segage eraldi kausis kokku kõik kastme komponendid. Soojendage keskmise kuumusega pannil 1 sl oliiviõli, lisage peeneks hakitud sibul, paprikaviilud ja brokoliõisikud. Kui brokoli on muutunud erkroheliseks, tõstke köögiviljad pannilt kaussi. Pannile pange 1 sl oliiviõli, kuumutage, lisage veiseliharibad ja praadige kuni kaks minutit. Pange pannile tagasi köögiviljad, lisage kaste, kuumutage kaks minutit. Lisage nuudlid ja segage kõik omavahel läbi. Serveerige seesamiseemnetega.

Veelgi rohkem Aasiat

Kui seesamiseemneid enne kuumal kuival pannil röstida, muutub maitse veelgi aasiapärasemaks.

Kung pao ehk särtsakad Brüsseli röstkapsad

Kung pao ehk särtsakad Brüsseli röstkapsad (Kai Kodasma)

2 portsjonit

Brüsseli kapsaid eraldi roana tihti just ei kohta, kuid sel puhul on need põhikomponent. Pärast ahjus röstimist on pisikesed kapsakesed eriti mõnusalt krõbedad ning aasiapärase kastme ja lisanditega ei saa arugi, et tegu on täitsa tervisliku einega.

500 g Brüsseli kapsaid

2 sl oliiviõli

näpuotsaga soola

näpuotsaga pipart

Kaste:

1 sl seesamiõli

2 küüslauguküünt

1 sl maisitärklist

0,5 dl sojakastet

1 sl õunaäädikat

1 sl magusvürtsikat hoisini kastet

1 sl heledat muscovado suhkrut

1 tl sriracha tšillikastet

Serveerimiseks:

seesamiseemneid

rohelist sibulat

maapähkleid

tšillihelbeid

Puhastage ja poolitage Brüsseli kapsad, pange need ahjupannile. Lisage oliiviõli, sool ja pipar. Küpsetage ahjus 200 kraadi juures 15 minutit. Samal ajal soojendage pannil seesamiõli, lisage purustatud küüslauguküüned, segage hulka maisitärklis ning lisage 0,5 dl vett ja ülejäänud kastmekoostisosad. Tõstke kuumust, kuni kaste hakkab mullitama ja muutub ühtlaselt paksuks. Lisage kaste ahjust võetud Brüsseli kapsastele ja pange 5 minutiks tagasi ahju. Serveerige seesamiseemnete, rohelise sibula, maapähklite ja tšillihelvestega.

Ka lisandiks kana kõrvale

Sama retsepti järgi tehtud Brüsseli kapsaid võib serveerida ka kana kõrvale. 

Lillkapsas krõbedas paneeringus

Lillkapsas krõbedas paneeringus (Kai Kodasma)

4 portsjonit

Panko riivsai on üks huvitav toiduaine, mis Aasiast meile on jõudnud. See teeb imeheaks krõbedaks absoluutselt kõik, mida sellega katta, olgu krevetid, kana, kala või köögiviljad.

4 muna

200 g panko riivsaia

1 lillkapsapea

0,5 l taimeõli

0,5 tl Himaalaja soola

Lööge munad kaussi lahti ja kloppige läbi. Teise, laia põhjaga kaussi, valage panko helbed. Lõigake lillkapsaõisikud suupärasteks tükkideks. Soojendage keskmisest veidi kõrgema kuumusega pannil või potis taimeõli. Testige õli kuumust munatilgaga – kui see hakkab särisema, on aeg frittima hakata. Kastke lillkapsaõisik munasegusse, teise käega riivsaia sisse, seejärel tõstke õlisse. Frittige õisikuid mõlemalt poolt, kuni need on muutunud kuldpruuniks. Tõstke tangidega köögipaberile. Jätkake, kuni kõik õisikud on valmis ja puistake üle Himaalaja soolaga.

Ettevaatust kuuma õliga! 

Pidage kinni ohutusnõuetest: ärge testige õli kuumust näpuga, kasutage tange. 

Tai supp tiigerkrevettidega

Tai supp tiigerkrevettidega (Kai Kodasma)

4 portsjonit

Troopiliselt koorene ja parasjagu vürtsikas, just sedasi kirjeldaks selle supi maitset. Kellele ikka väga meeldivad krevetid, siis kodus ise tehes võib neid kohe rohkelt suppi lisada.

500 g basmati riisi

2 sl võid

200 g tiigerkrevette

1 tl soola

0,5 tl pipart

2 küüslauguküünt

1 sibul

1 punane paprika

2 sl riivitud ingverit

2 tl punase karri pastat

400 ml kookospiima

700 ml köögiviljapuljongit

1 laimi mahl

2 sl koriandrit

Keetke riis ja asetage kõrvale. Sulatage suures potis või, lisage tiigerkrevetid ja maitsestage soola-pipraga. Praadige mõni minut ja tõstke krevetid kõrvale. Lisage potti hakitud küüslauk, sibul, paprikaviilud ja ingver. Lisage hulka karripasta ja segage umbes minut. Järk-järgult lisage kookospiim ja köögiviljapuljong. Kuumutage ja segage hoolikalt läbi. Tõstke kuumust kuni keemiseni ja laske 10 minutit muliseda. Viimasena lisage tiigerkrevetid, riis, laimimahl ja koriander. Serveerige kohe.

Passib kokku ka kanaga

Kui krevette parasjagu ei leidu, sobib supi sisse ka kanafilee.

Bánh gan ehk karamellised kookospiimavormid

Bánh gan ehk karamellised kookospiimavormid (Kai Kodasma)

6 portsjonit

Tundub keeruline, aga tegelikult väga lihtne magustoit. Märksõnad: kerge, kreemine ja õhuline. 

Valmistamiseks sobivad klassikalised kreembrüleevormid, aga kui on, soovitan kasutada suuremaid 12sentimeetrise läbimõõduga nõusid. Kui soovite, et magustoit oleks valge, võite palmisuhkru asemel kasutada harilikku valget suhkrut.

2,25 dl suhkrut

400 ml kookospiima

3,5 dl piima

6 muna

1 dl palmisuhkrut

1 tl vanillipastat

Serveerimiseks:

kookoselaaste

laimikoort

Eelsoojendage ahi 160 kraadini. Pange pann madala kuumusega pliidile, tõstke sisse suhkur ja 80 ml vett. Laske suhkrul sulada. Tõstke kuumust, kuni segu hakkab mullitama, aga ärge segage! Kui olete saanud kuldse siirupi, valage see pudingivormidesse. Jätke jahtuma.

Segage kausis kokku kookospiim, piimaga lahti löödud munad, palmisuhkur ja vanillipasta. Kurnake segu läbi sõela kannu ja valage ettevaatlikult vormidesse karamelli peale. Asetage vormid suurde ahjuvormi, täitke see veega ja kuumutage ahjus 35–40 minutit. Tõstke restile tunniks jahtuma. Seejärel katke vormid toidukilega ja asetage vähemalt 6 tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist hoidke mõni minut kuumaveevannis, et põhjas olev karamell lahti sulatada. Tehke noaga vormi äärtes ring ja keerake ümber taldrikule. Serveerige röstitud kookoselaastude ja riivitud laimikoorega.

Seistes aina paremaks

Seda magustoitu võite kuni kolm päeva enne serveerimist külmkapis hoida.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?